Noterat av Nina

Om min strävan efter en hållbar livsstil med balans i livet, främst om kost och motion.

Eländes elände...

Knappas är det okänt för den trogne läsaren att fru Larsson envis dragits med en ihärdig och envis hälsporre sedan en tid tillbaka. I stället för mina älskade och livsnödvändiga reflektions- och motionsrundor har jag ju tragglat på cykel hela sommaren. NU står motionscykeln åter i vardagsrummet och de dagar jag inte gympar så är tanken att ca 400 kcal ska bort.....helst inte de 400 jag lyckade klämma i mig i form av äppelkaka och vanlijsås till eftermiddagsfikat då...jag tror ni förstår...

För att överhuvudtaget kunna gå här hemma, på jobbet, på Köpis och andra viktiga platser så har det varit ett måste att tejpa upp en extra muskel som håller upp hälen och tyvärr har jag nu fått eksem som kliar som f*n....hela tiden. Tejp bort, jätteont tillbaka, kli, sår...helt enkelt eländes, elände!!!

Noterat av Nina

Världens svåraste yrke!?

Jag skulle vilja påstå att förskollärare är ett av världens svåraste yrke OCH roligaste på samma gång. För vad är väl mer underbart än att se glädjen i barnens ögon när de klarat av att ta sina första stapplande steg, när de möter sin bästa kompis på morgonen eller skriver sin första spretande bokstäver? Men vad är det då för svårt med att jobba med barn då, kan man undra?

Jag ska ge mig på en liten beskrivning hur en förskollärare bör vara utrustad ur mitt perspektiv, utifrån mina erfarenheter och tolkningar; 
Viktigast nr 1: Du bör vara en rackare på föra dialog, med kollegor, barn och föräldrar. Helst ska dialogen ske med flera samtidigt och på en förskola med 100 barn, 200 föräldrar och 30 medarbetare kan du själv räkna ut hur många dialoger (samtal) det kan bli på en dag, en vecka, en månad ett år! Och helst ska ALLA vara nöjda också...hela tiden!
Viktigtigast nr 2: Du ska ha en del kunskap om barnen utveckling såväl känslomässig, motorisk, matematiskt, språkligt och vad som händer på Bolibompakanalen så att du kan hänga med barnens samtal och intressen runt alla figurer som betyder något i barnens vardag och verklighet. Ja, menar Drutten och Gena ÄR historia och Astrid Lingdgren är tyvärr snart ett minne blott!!!!
Viktigast nr 3: Skollag, Läroplan, sekretess, Kvalitetsredovisning, arbetsplan, Likabehandlingsplan, Arbetsmiljöplan, regler för nyttjande av förskoleplats, Kommunens värdegrund och framtidsvisioner, fortbildning, utbildning, inbillning och gud och hans fastrar...du arbetar inte bara ÅT kommunen, du ÄR kommunen!
Viktigast nr 4: Du bör besitta en hel bank med pedagogiska tips så som lekar, spel, sånger, skapartekniker, experiment...helst ska de sitta i huvudet och kunna plockas fram närhelst du behöver det. i samlingen, vid matbordet, på pottan, vid skötbordet, under bordet, i trädet, i sömnen...
Viktigast nr 5: Du bör också vara kunnig i barnsjukdomar, förebyggande hälsovård, näringslära, kostcirkeln, miljöarbete, spela ett eller flera instrument, snickerier, IT och kärna smör m.m!
Viktigast nr 6: Du ska vara här och nu, med historien färskt i minnet och samtidigt ha ett långsiktig perspektiv med framtidsvisioner....

Ja, det var de viktigaste verktygen en förskollärare ska rusta sin verktygslåda med det.....de näst viktigaste tar vi en annan dag!

På en av mina förskolor gjorde vi en årlig utvärdering då föräldrarna fick lämna sina synpunkter på verksamheter. Till vår hjälp med sammanställningen hade vi tagit några föräldrar som var mycket engagerade i förskolan påett mycket trevligt och utvecklande sätt. En av mammorna läste länge utvärderingarna under tystnad och tittade efter en stund upp på mig och utbrister: -Du det kan inte vara ett lätt jobb det här inte!

Nej, det är det verkligen inte, det krävs att vi som jobbar i förskolan har kunskap, självförtroende och pondus för att verkligen kunna förklara vad som är vår uppgift, hur vi tänker oss att genomföra arbetet och varför vi gör som vi gör för barnens trygghet, utveckling och lärande. Vår viktigaste uppgift är att ALLA barnen ska ha roligt, känna sig trygga och få med sig kunskaper och erfarenheter som de har nytta av hela livet....

Världens svåraste OCH roligaste jobb och under alla mina 23 år i yrket har jag längtat efter att få gå till jobbet varje dag!

Noterat av Nina


Gudmormors Nova får vara motivet på dagens inlägg!

Vad är väl en bal på slottet?

Kollar in New York-fruar och är glad över att vara en fru från Valbo. Det är inte så att jag inte gillar skönhet, lyx och flärd. Men för mig räcker det att det är så ibland. Jag tror jag skulle känna mig stressad av att alltid ligga på topp och ständigt vara på tå.

Mitt gräsänka-liv passar mig rätt bra nu. Lyx för mig är att få kliva upp på morgonen och i lugn och ro starta min dag, åka till jobbet och möta glada och ambitiösa kollegor, barn och föräldrar och sedan avsluta dagen med middag och en stund motion och så lite "surr" med någon kompis.

På helgen får det gärna bli lite god mat och dryck, kanske ett besök på lokal eller varför inte en kryssning eller annan liten resa....vardag, att få vara frisk, balans i livet...ja, det är väl lyx det!

Brasiliansk vaxning, små hundar med slips och campagnepartyn i lyxvåningar tror jag skulle tråka ut mig ganska snabbt....

Vad är väl en bal på slottet.......

Noterat av Nina