Återblick 2011

Ett år har gått sedan sist, ja allltså förra nyårsaftonen. Jag tänkte mig att jag nu skulle ge mig på en återblick. En återblick med något från varje månad av mitt år 2011. Ja, men då kör vi då!

JANUARI
Det nya året började med nytt jobb, nyttig mat och nyttigt leverne. Ett besök till ett vintervitt Falun med skidåkning och långa promenader stod på agendan!FEBRUARI
Vi fortsatte att njuta av den generösa vintern ute och värmde oss med sköna brasor inne. En 40-årsfest för bästa Lindgrenskan upptog mitt engagemang en hel del ;DMARS
Denna månad debuterade jag med mina självporträtt. I brist på foton började jag roa mig med att rita mina bilder själv.


APRIL
Denna månad är ett besök i Sälen givet. Skidåkning, dans, god mat och trevligt umgänge i kvadrat ....MAJ
I maj fann jag cykeln som motionsform, köpte mig en hjälm och for ut på längre turer. Vi firade vår 17-åring, åkte på kryssning, plockade vitsippor och åkte till Italien för att möta våra kollegor där.
JUNI
Studenttidens månad och vår familj var inget undantag. Sonen i huset avslutade sina gymnasiestudier och familjen fick vara med och fira, förståss!JULI
Sommar, sommar, sommar...kalas i Hudiksvall och massor av jordgubbar och kylda drycker av olika slag.....
AUGUSTI
Äntligen kom "Lilla gumman" i sjön...vi besökte Grisslehamn och så åt vi massor av kräftor!SEPTEMBER
......bjöd på en vecka på Kreta med svåger och svägerska. Sol, bad, mat, promenader och kortspel dominerade denna resa!OKTOBER
I oktober plockade vi svamp, svamp och åter svamp. Månaden avslutades med ett besök i stora staden Stockholm och Lena Ph´s show.
NOVEMBER
....
ja här förberedda jag mig för den stundande adventstiden, gjorde egen glögg och började vänta på snön. Å´som jag väntade....DECEMBER
Månaden började med en Birkakryssning i glada damers lag, fortsatte med massor av adventsmys, julfirande och väntan....väntan på snön som kom och försvann!Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det har varit ett fantastisk år på många sätt och vis. Tack alla ni som på olika sätt bidragit till det. Nu återstår bara att önska er alla ett riktigt gott nytt år....

GOTT NYTT ÅR!
Sus knäckebröd

Sådär ja, nu har den "nyttiga" människan i mig börjat till liv igen så smått....Alternativ för bröd med vetemjöl mottages tacksamt och som ett brev på posten så fick jag den äran att smaka Lindgrenskans systers hemgjorda knäckebröd. Vad Lindgrenskan själv sade om brödets utseende och själva bakningsprocessen ska vi inte tala om här men jag kan antyda att det hade med fjäderbeklädda djurs mat att göra. När hon sedan smakat så blev omdömet ett helt annat...det är nyttigt med frön och fibrer, så det så!

Utgår från att ni vill ha receptet genast, så här kommer det. Naturligtvis fanns det inte alla ingredienser som receptet angav hemma och som vanligt improviserade jag rätt friskt och resultatet var jag helt nöjd med.

Sus knäckebröd

2 dl havregryn
2 dl vatten
(In i micron tillsammans i 2 min)

Blanda sedan i:
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön (här tog jag vallmofrön, fast inte fullt 1 dl)
2 dl solrosfrön (jag bytte ut 1 dl mot pumpafrön)
1 dl mandelflarn (här finhackade jag mandeln för det gick fortare)
2 dl havre-/vetekli
(Ev. smaksätt med kanel och eller salt)

Blanda i mer vatten så du får en sammanhållande konsistens.

Bre ut smeten/degen på bakplåtspapper, jag lade ett bakblåtspapper över och kavlade ut så att smeten blev tunn. Lite paltigt men det är det värt.

Skär den ogräddade smeten i önskvärda bitar.

Skjuts in i ugnen ca 40-90 min i 160 grader (beroende på ugn och tjocklek på smeten)

Ta ut brödet, dela bitarna och lägg tillbaka på ugnsgallret, in i ugnen en stund till (ca 30 min), sänk värmen till 50 grader.

Känn efter när brödet fått den krispighet som du önskar!

Noterat av Nina
Kan med fördel även smulas på filen....


Rester för resten...

Välkommen julmat och godbye. Lika tillfredsställande det är att fylla kylen och uterummet med traditionell julmat, ja lika skönt är det att tömma kylskåpet på densamma. Nej, jag slänger den inte. I alla fall inte om den är "frisk". Jag vet att många slänger ALLT som kan förknippas med "dagen efter mat" och då merar jag inte pizza, kebab och hamburgare. Utan mat som serveras igen, alltså i matlåda eller som lunchrest.

Det har jag inga som helst problem med. En del maträtter är till och med lite godare dagen efter. När dom fått stått till sig lite. Och idag tyckte jag att vår julskinka hade stått lite för länge i kylskåpet, så då fick den agera fyllning i den hemmagjorda pizzan. Gott och ganska nyttigt. Till lunch åt jag brysselkålsoppa kokt på skinkspadet som var kvar. I helgen blir det laxpudding på laxen som ligger i kylskåpet och väntar på sitt nästa öde.
 
Av tradition brukar pappa gladeligen ta emot sillarna fram emot nyår. Nä, så "remaka" måltider är inget jag räds, faktiskt.

Jag tänker att vi ska tänka på att inte slänga vår mat av flera anledningar. Miljöaspekter, ekonomiska infallsvinklar, inte bara privat utan också globalt. Krasst sett så har vi, om vi fortsätter att slösa på Moder Jords resurser snart ätit (kastat) bort dem alla och vad ska vi då låta våra efterkommande få ärva?

Nä, tänk på det gott folk...vi ärvde inte jorden från våra förfäder, vi förvaltar den åt våra barn!

Noterat av Nina


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Så kasta inte den mat du köpt!