Noterat av Nina

Om min strävan efter en hållbar livsstil med balans i livet, främst om kost och motion.

Pappadag


God morgon i slott och koja.

Dagen gryr och det är en vanlig fredag så till vida att klockan började ringa vid 05:30 och det serverades kaffe på säng strax därefter.

Sen kommer nog inget mer att bli sig likt.

Den nya familjesituationen när min pappa har fått mycket mer behov av stöd i sin vardag innebär att jag eller mannen får skjutsa och/eller följa med honom på diverse besök och ärenden.

Idag är jag "pappaledig" från mitt arbete. Anledningen är ett långt besök på minnesmottagningen, där även anhörig förväntas vara med.

På eftermiddagen har jag bokat in ett besök hos frisören med bästa massagestolar i schamponeringen och huvudmassage före klippning. Det vet han inte ännu och han kommer definitivt inte att få veta vad det kostar, den gamle snåljåpen. 

För är det något han håller koll på så är det priser.....

Min blogg handlar ju huvudsakligen om hälsa och friskvård. Vad har inlägget om min pappa med det att göra då, tänker vän av ordning.

Jo, det kan jag säga. Att vår livsstil påverkar vår kropp på många olika sätt. Det finns undersökningar och observationer som tyder på människor som kommit i kontakt med tex olika kemikalier under sitt yrkesverksamma liv, drabbas av demenssjukdomar. Där tror jag att vi har blivit mer medveten idag.

Men.

Det finns också kopplingar mellan stress och demens.

Och.

Stress, upplever jag blir ett vanligare och vanligare fenomen hos gemene man idag. Såväl i arbetslivet som privat. Upplever du stress idag, är min uppmaning att du tar tag i det på allvar. Lyssna på din kropps signaler. Även om du fixar tillvaronmed hög stress i ditt liv idag, så kan det drabba din hjärnas minnesfunktioner på sikt.

Alla sjukdomar är naturligtvis grymma och obarmhärtiga på sitt sätt. Det finns ingen gradering här. Men de sjukdomar vi kan påverka med vår livsstil, kan vi ta ansvar för idag, för ett friskt liv som pensionärer.

Återkommer med reflektioner från dagen.....


Ha bästa dagen, kära vänner i slott och koja...och stressa inte!

Noterat av Nina

Vardagsreflektioner


Hej hopp, så är strax januari slut, förbi historia.

Januari är både helg och vardag för mig.

Vardag är min kompis för hållabara vanor.

Just nu ser mina vardagsvanor rätt lika ut från dag till dag.

Det rullar liksom på.

Ungefär samma frukost varje dag, dock gröt idag....

Arbete.

Lunch från gårdagsmiddagens rester.

Arbete.

Middag från kassen.

Motion. 

En utblommad tulpanbukett påminner om helgen.

Ambitionen är någon form av motion varje dag. Just nu har jag draghjälp från mannen att komma iväg på promenader, skidturen och ner i gymet. 

Min vardag består också av ett nära liv med en dement förälder. Det tar mer på psyket än jag någonsin kunna drömma om.

Drömmer dock om soliga resor, om att byta vardagen mot något annat. Snart. Ibland. Inte alltid.

Borde hålla bättre koll på mat och motion i appen. Men känner dubbelt inför det. Jag måste lita mer på mig själv. Min kunskap som jag förvärvat tack vare Viktväktarnas livsstil sedan förra århundradet. 

Hållbara vanor, byggda på hållbar karaktär och diciplin. 

Vardagen är min vän för hållbara vanor. 

Vardagen är min balans i tillvaron.

Vardagen är min bodygard!

Noterat av Nina

Sköna söndag


Idag har det varit sköna söndagen med skidåkning och soffhäng.

Vaknade med en skapligt skön och lagom träningsvärk efter gårdagens lilla försiktiga skidtur. Glad i hågen, inga känningar i nacken (diskbråcket) efter skidturen.

Dessutom sken solen så efter en härlig söndagsfrukost tog vi en tur till på skidor i fina Högbo. Jag vågade lägga på några kilometer och sååå skönt det kändes.....då!

Till sen lunch mumsade vi tacorester och så skippade vi lunchen och åt en duktig portion fruktsallad med laktosfri vaniljkvarg. Så det har inte varit något slitage på Torpets köksutrustning idag, inte!

Däremellan latade vi oss på soffan och då och där upptäcker jag att den där träningsvärken från helgens skidturen inte längre är så himla skön och lagom längre.

Den är troligtvis grönj@vlig.

Men i morgon...är den nog värre 😬

Hej hopp, soffipropp!

Noterat av Nina