Noterat av Nina

Om min strävan efter en hållbar livsstil med balans i livet, främst om kost och motion.

S Ö N D A G

 
SÖNDAG 
 
Dag för återhämtning och reflektion. 
 
Mumsar te, ägg och smörgås till frukost och plågas av träningsvärken från helvetet. 
 
Från den 9 januari har jag varit rätt så strikt med kost och motion. Det har även blivit en del träning. Varje dag har jag noterat hur kost och motion har gått. Och jag ser tydligt ett mönster. 
 
Vardagarna går bra. Men sen kommer helgen och Fru Unnsam plockar fram den ena godsaken efter den andra. Fru Unnsam tycker att en whisky, en bit ost och gärna något annat gott från charken kan slinka ner i magen bara för att det är fredag...
 
De första veckorna gick det riktigt bra. Då valde jag mina tillfällen för att äta och dricka av "iblandmaten" en dag på helgen- jag höll Fru Unnsam på armlängds avstånd. 
 
Nu har hon som sagt krupit närmare inpå igen....hon smyger runt i gömmorna och letar godis och snacks, allierar sig gärna med mannen och väntar på hans minsta vink att "unna sig" något gott (och osunt) Och hon är inte sen att haka på.
 
Jag försöker kompensera Fru Unnsams förhavande med att motionera mer. Men innerst inne så vet jag att kosten är det viktigaste för att nå flera av mina "må bra-mål". 
 
SÅ.
 
Nu fru Larsson är det dags att ta kommandot över situationen och skicka Fru Unnsam på långledigt. Välja mina frestelser med förstånd och hålla fokus på "må bra-målen" igen.
 
Träningsvärken från Eriks Crosstrainingpass (Valbo gym och fitness) ska lindras med en promenad och intagen ska planeras bättre.
 
Noterat av Nina
 
 
 
 

Pulled vegme

 
Så fantastiskt gott att komma hem efter ett tufft Kombopass med Eva och sätta sig vid färdigdukat bord. 
Bara fylla ett pitabröd med grönsaker och pulled vegme.
 
Pulled vegme, ok, vad är det undrar vän av ordning?
 
Jo, det beskriver Karin (Viktväktarnas matkasses receptskapare) som en vegetarisk sojaprotein med högt proteininnehåll.  Det är ett livsmedel som passar den som vill äta nyttigt och lite mer klimatsmart.
 
Jag har inget emot att äta vegetarisk mat. Det jag däremot känner mig lite ambivalent till är vegetarisk mat som ska likna andra rätter....typ vegetarisk korv, köttbullar eller skinka. 
 
Men men, det är inget jag gjort någon "djupdykning" i och vill man lägga krutet på vegetariska korvar så gärna för mig.
 
Pulled vegme smakade i alla fall jättebra, trots fruns ambivalens. 
 
Jag tror också att vi behöver sträcka det hållbara tänkande OCH agerande utanför våra egna egon i större utsträckning. Vi lever generellt över jordens tillgångar och vår resurskrävande levnadsstil tär hårt på jorden vi förvärvar åt våra barn och barnbarn.
 
God afton kära vänner!
 
Noterat av Nina
 

Före kvarg, tabata och iPhone.....

 
Alltså.
 
Trot eller ej.
 
Det fanns en tid före kvarg, tabata och iPhone. 
 
Tiderna ändras, kan man lugnt säga.
 
När jag föddes och växte upp från 60-talet och framåt pratade ingen om träning, motion, proteiner, tabata och kvarg. 
 
Nej, vi åt husmanskost, cyklade eller gick dit vi skulle (eller med hunden), åkte skridskor, hade gympa i skolan och pratade i en stor telefon med en lång och krullig sladd. Hela telefonen satt fast i väggen förresten. 
 
Nästan ingen jag kände utövade någon organiserad idrott/träning. Vi provade däremot många fritidsintressen allt från schack, släktforskäning, hästar, dans, samlade frimärken....
 
Jag tror inte att jag ännu, vid dryga 50 år har hört mina föräldrar ens använda ordet träning....
 
Vi hade en kamera. Man kunde fylla kameran med tomma rullar. Vanligast (billigast) var 24 bilder. Vid lyxigare tillfällen eller om 24-kortsrullarna var slut, slog vi till med 36 bilder. 
 
När rullarna kom tillbaka från framkallning var det inte ovanligt att det kunde visa bilder från 4 årstider.....
 
Jag började motionera regelbundet när jag flyttat hemifrån. Golvgympa i Forsbacka och simning på Valbobadet. Efter det gick jag hem och drack te, åt massa mackor och pratade i luren med den långa krulliga sladden....
 
30 år senare planerar jag mina tabatapass med hjälp av en app i min iPhone, somma tingest som jag sedan ska föreviga mitt pass med för att publicera i sociala medier....man blir ju svettig bara av den uppgiften....
 
Under min långa PW's kan jag samtidigt prata med en vän i headsetet vars sladdar letar sig ner i fickan till samma iPhone. 
 
Efter passen återhämtar jag mig med ett proteinrikt mellanmål med kvarg, keso och granola.
 
Jag är inte direkt nostalgisk, tycker inte någon tid är bättre eller sämre en någon annan. Kan bara konstatera att det är olika. Jag är hellre med än mot utveckling.
 
Jo, förresten.....en sak var mycket bättre förr. Våra godisvanor. Då åt vi en liten påse lördagsgodis på just det, lördagar. Läsk var sånt som vuxna hade till groggen, inte till barn...socker, det eländiga sockret var vi mer försiktig med på den tiden när jag växte upp!
 
Noterat av Nina