Noterat av Nina

Om min strävan efter en hållbar livsstil med balans i livet, främst om kost och motion.

Skitsnack....pryda läsare varnas!

(null)
(Lånad bild) 

Alltså visst, jag fattar.
Det är skitviktigt att ha en tarm man kan lita på. Helst en som man kan ställa klockan efter dvs regelbunden och varje dag. Och tänk motsatsen. Om det inte fungerar alls eller om det liksom "överfungerar"...då är det inte roligt.

Jag har oftast tänkt att det jag äter och som kroppen inte är intresserad av blir så att säga restprodukter. Och att vissa saker man äter påverkar färg, form och lukt mer än andra.

Men vad som på riktigt händer i själva tarmen har jag aldrig reflekterat över. Det är heller inget område som så många tyckt varit "skitkul" att  ägna sig åt...men nu har det hänt grejjer....

I min nya bok FOOD PHARMACY  får jag mig massor av ny  framforskad "tarmkunskap " till livs. Du mår som du äter och vad du äter kan påverka din hälsa på såväl kort som lång tid. Ska återkomma till det.

VAD jag äter har intresserat mig en ganska lång tid. Då har det huvudsakligen handlat om:

1. Gå ner i vikt (prio).
2. Det är fest...något/någon ska firas (gott, gottigottgott).
3. Jag "unnar mig"....(finns ungefär 3 000 000 anledningar och oftast är ingen bra egentligen).

Det som kommer UR kroppen hade min kompis , vi kan kalla henne Pia (eftersom det är så hon heter) en lång och intressant  föreläsning om under en middag på en Ålandskryssning. Då kan man verkligen säga att det var "skitsnack" på hög nivå. Där fick vi utförlig information om att en välmående tarm producerade  en ca 30-50 cm lång sammanhållande  och lagom mjuk  bajskorv varje morgon....alltså varje morgon!

Intresset runt hur själva mätningen skulle gå till blev en lång, livlig och skitrolig diskussion. Kommer inte riktigt ihåg, men tror vi enades om att ögonmåttet skulle råda. 

Förlåt Pia, men jag tänker nästa alltid på dig när jag bajsar... 🤣

På senare år har jag även börjat intresserat mig för hur det jag äter påverkar min kropp och mitt mående. Kanske just för att jag känner att min kropp åldras och ändras.

Men också för att jag mer och mer märker att hela mitt mående påverkas av vad jag äter. Kanske också för att många kroniska sjukdomar bottnar i en obalans i tarmfloran. 

Jag har själv kämpat med astma i många år och mår så mycket bättre under mina "bra" matperioder. Min pappa har drabbats av en mycket tragisk demenssjukdom som relativt  ung pensionär och båda mina svärföräldrar dog allt för tidigt i sviterna av tjocktarmscancer. 

Så, ja det finns anledning att skapa hållbara mat- och motionsvanor. Allt handlar INTE längre bara om yttre kroppsideal.

(null)

Igår hittade jag således en bok på rean. 

Redan i första kapitlet har jag fått massor av "matnyttig" kunskap. Även bekräftelse att jag har en del bra vanor redan. 

Nu vet jag tex att:

Det finns massor av kryddor i mitt skafferi som innehåller viktiga antioxidanter som håller inflammationer borta från kroppen.

Centrum för ca 70- 80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen.

Tarmfloran består av ca 1,5-2 kg bakterier, både goda och onda beroende på vilka jag matar.

Min  livsstil, framförallt vad vi äter kan förebygga  en enorm mängd kroniska sjukdomar bl.a. diabetes, MS, cancer, astma, allergi, hjärtsjukdomar.

När jag är "sugen" på något, trots att jag nyss ätit så är det de "onda" bakterierna i tarmen som tjatar efter näring. 

Vad jag stoppar i mig kan påverka mitt sinne...om jag känner mig glad eller kanske deppad. 

SÅ.

Nu ska jag börja syna mina matvanor ur ett djupare perspektiv. Inte gå "all in" och byta ut hela mitt liv, nej men se vad jag kan tillföra eller kanske dra ner på....leta bovarna som smyger runt i tofflor och inte syns. 

Jaha, vad SKA man äta eller inte, då....undrar vän av ordning. Lugn, jag har inte kommit så långt in i boken ännu. Lovar att återkomma. Om du inte själv börjar googla på mat med mycke antioxidanter eller köper boken själv. 

Har du läst ända hit?

SKITBRA!

Lova nu att inte ha mig i tanken nästa gång du går på toa....

Noterat av Nina

P.S Tränar fortfarande....och väntar på den dagen då ögonmåttet meddelar 30-50 cm....💩👀Dags för uppföljning....

(null)

    
       2018 och snart är februari slut. Två månader har gått på det nya året.

Och som den kvalitetsarbetesnörd jag är, har det blivit dags för en uppföljning av mina nyårslöften.

Behöver jag förändra något för att nå mina mål?

Alla bilder i collaget ovan kan kopplas till mina löften på ett eller annat sätt och nu ska undertecknad se sig själv i ögonen och beta av det ena efter det andra...

  • Äta (dricka) mindre socker- ja, i ärlighetens namn går det si och så. Vardagarna går bra, skulle jag säga. Men helgerna är tuffare.

  • Läsa mer böcker- tack vare en resa till strand, sol och semester har jag läst en hel del. Men här kan jag absolut öka på läsfrekvensen. Det har varit mycket OS på tv nu och det har blivit några timmars tittande. 

  • Slösurfa mindre- h ä r  f i n n s  m e r  a t t   ö n s k a 🙈 Det blir rätt långa stunder med Backpacker och Candy Chrush måste jag erkänna. Här finns fortfarande utvecklingspotential för att uttrycka sig lite lindrigt...men å andra sidan tycker jag att det är ett roligt tidsfördriv. Och tid har jag hittills haft mycket av hittills i år. Det har inte gått ut över mina övriga mål. Känner mig lite kluven här. Men om jag blir med mindre fritid kommer jag att prioritera andra aktiviteter. 

  • Umgås mer med familj och vänner- Japp, det nya året har börjat bra på den fronten. Bara att fortsätta på inslagen bana. Extra roligt att umgås med vänner och samtidigt motionera som vi gjorde en helg tillsammans i härliga Högbo. Flera middagar med familjen än vanligt har det blivit. 

  • Cykla mer och allmänt hålla mig i bra form till Cykelvasan i augusti- det har väl inte direkt varit cykelväder. Däremot har jag från januari till februari ökat antal steg per dag. Från knappt 10 000 steg/dag till i snitt 13 000 steg/dag, typ... Planen var också att jag skulle köra flera styrkepass. Men där har ju axeln satt käppar i hjulen, tyvärr. Jag behöver en proffesionellt bedömning innan jag vågar mig på tuffare pass.

  • Träna mer smidighet, tex yoga- uppskattar att jag börjar dagen med ett yogapass 15-30 min ca 4-5 dagar i veckan. Det börjar faktiskt bli en vana. Dessutom blir det lite framsteg i såväl smidighet som uthållighet.

  • Planera för och laga mer hälsosam mat- ja, det har gått bra. Har haft gott om tid till både planering och tillagning av bra middagar. Har också njutit av några luncher på lokal med goda vänner. Köpte en bok på bokrean idag, FOOD PHARMACY, tänkte förkovra mig lite i det antiinflammatoriska köket också. Inte bara räkna smartpoints. Här tror jag det finns mycket information att hämta för att förebygga sjukdomar och få en glad tarm. Observera att detta är två löften i ett 👍🏼😀📚👓

  • Summasummarum: Ja, men på det stora hela känner jag mig rätt nöjd. Visst finns det utvecklingsområden. Men va tusan, Rom byggdes inte heller på en dag. Och i det stora hela är jag mer än nöjd med mitt liv precis som det är nu.

Hade du några nyårslöften?
Hur har det gått?

Noterat av NinaSoppa på en spik....

(null)

Dagens lunch fick bli "Soppa på en spik"....eller rättare sagt, en portion från helgens ratatouille och ett glas vatten med en klick lättcremefraich med paprika- och chilismak. Till det en stoor knäckesmörgås med lättphiladelphia och två ägg.

Det händer (ganska ofta) att jag gör som Kajsa Varg, tager vad jag haver och kokar soppa på en spik. 

Soppa, tillsammans med en smörgås och ägg blir både en värmande, nyttig, billig  (i dubbel bemärkelse) och god måltid. 

Denna lunch "kostade" 4 smartpoints.

Sen blev samma ratatouille en slät pastasås, kryddad med basilika och toppad med parmesan...

(null)


Noterat av Nina