En kaka till kaffet...

(null)

Tänk så gott med en kaka till eftermiddagskaffet!

Baka den själv så vet du vad du får i dig.

En kaka som inte kryllar av mättade fetter, socker och andra sockerliknande produkter.

Och jo, jag äter köpekakor också och och hembakat och onyttigt...men min strävan är ju att till vardags hålla mig till mer hälsosamma val. 

Så.

Vill du testa att göra mina nyttiga kakor kan du inspireras av detta experiment. 

3 dl fiberhavregryn 
2 msk linfrön
1/2 dl russin (kan uteslutas)
1/2 dl hackad choklad med minst 60% cacaohalt (kan uteslutas)
1 dl hallon eller blåbär
1/2 grovhackad mandel och eller andra nötter.
2 msk vetemjöl och 1 tsk bakpulver (kan uteslutas, tror jag)
Kryddor efter smak och tycke, snåla inte...välj mellan eller blanda kardemumma, kanel, ingefära, kakao....endast fantasin sätter gränser (och ditt kryddskafferi är rena apoteket om du forskar lite)
1 stor mosad banan 
2 ägg

Blanda alla ingredienser, experimentera med kryddorna och bären efter tillgång och smak.
Forma till kakor på en plåt ca 12 st.

Grädda ca 20 min 175 grader. Låt stå på eftervärme i ugnen tills de "torkat".

Experimentera dig fram till din "favoritkaka".

Själv använder jag ALDRIG konstgjorda sötningsmedel. Tänker att om vanligt socker gör kroppen en otjänst, vad ska då inte konstiga sötningsmedel då göra?  Socker får jag i mig på en vecka så det räcker i alla fall...

Förvara torrt!

Tips: Ha alltid en kaka inlindad i folie i väskan eller jackfickan när du går bort. Då frestas du inte att ta från "bjudkakfatet" i samma utsträckning. 

Lycka till!

Noterat av Nina




Kommentera här: