Eget naturgodis....

(null)

(null)

Vem gillar inte något "sött o gött" till fredagsfikat?

Idag snodde jag ihop lite eget naturgodis. 

Nu tillhör jag skaran människor som älskar det där så kallade naturgodiset som finns att köpa i affären. Det man plockar själv. Tycker det är vansinnigt gott.

Ett tag trodde jag till och med att det var naturligt, ja och alltså nyttigt. För det är ju så varor marknadsförs. Och vi är ganska lättlurade.

I detta naturgodis kanske det finns en och annan nöt som verkligen är mindre onyttig. Men sen är det bara socker och mättade fetter så långt ögat kan nå. Konstgjorda smaksättningar och pulver med smak av yoghurt. Det som påstås vara just yoghurt är inget annat än smaksatt vit choklad. 

Idag fick jag lite inspiration till att göra mitt egna naturgodis. Tre sorter fick jag ihop. Allt utom mandeln, kakaon och kokosen var dessutom ekologiskt (f@siken va "duktpoäng" det blev nu)!

1. Kakaorullade dadlar (Rulla torkade, urkärnade dadlar i kakao.)
2. Cashewnötter med chokladöverdrag (Bada nötterna i smält choklad 70%)
3. Tranbärs- och mandeltoppar (Torkade tranbär, grovhackad mandel, en nypa flingsalt och kokos blandas med resterande smälla chokladen.)

Det som skiljer sig mot "köpenaturgodis" är priset, innehållet och smaken. 

1. Mycket billigare.
2. Avsevärt mer "naturligt".
3. Triggar inte igång sötsuget, dvs väcker inte sockerråttan som i mitt fall endast slumrar korta stunder med ena ögat öppet. Ifall det skulle slinka i lite socker att gå igång på.

Jag använde 100 g Änglamarks ekologiska choklad. Resten av ingredienserna häftade jag efter tycke, smak och tillgång.

Noterat av Nina


Kommentera här: