Pappadag


God morgon i slott och koja.

Dagen gryr och det är en vanlig fredag så till vida att klockan började ringa vid 05:30 och det serverades kaffe på säng strax därefter.

Sen kommer nog inget mer att bli sig likt.

Den nya familjesituationen när min pappa har fått mycket mer behov av stöd i sin vardag innebär att jag eller mannen får skjutsa och/eller följa med honom på diverse besök och ärenden.

Idag är jag "pappaledig" från mitt arbete. Anledningen är ett långt besök på minnesmottagningen, där även anhörig förväntas vara med.

På eftermiddagen har jag bokat in ett besök hos frisören med bästa massagestolar i schamponeringen och huvudmassage före klippning. Det vet han inte ännu och han kommer definitivt inte att få veta vad det kostar, den gamle snåljåpen. 

För är det något han håller koll på så är det priser.....

Min blogg handlar ju huvudsakligen om hälsa och friskvård. Vad har inlägget om min pappa med det att göra då, tänker vän av ordning.

Jo, det kan jag säga. Att vår livsstil påverkar vår kropp på många olika sätt. Det finns undersökningar och observationer som tyder på människor som kommit i kontakt med tex olika kemikalier under sitt yrkesverksamma liv, drabbas av demenssjukdomar. Där tror jag att vi har blivit mer medveten idag.

Men.

Det finns också kopplingar mellan stress och demens.

Och.

Stress, upplever jag blir ett vanligare och vanligare fenomen hos gemene man idag. Såväl i arbetslivet som privat. Upplever du stress idag, är min uppmaning att du tar tag i det på allvar. Lyssna på din kropps signaler. Även om du fixar tillvaronmed hög stress i ditt liv idag, så kan det drabba din hjärnas minnesfunktioner på sikt.

Alla sjukdomar är naturligtvis grymma och obarmhärtiga på sitt sätt. Det finns ingen gradering här. Men de sjukdomar vi kan påverka med vår livsstil, kan vi ta ansvar för idag, för ett friskt liv som pensionärer.

Återkommer med reflektioner från dagen.....


Ha bästa dagen, kära vänner i slott och koja...och stressa inte!

Noterat av Nina