Skitsnack....pryda läsare varnas!

(null)
(Lånad bild) 

Alltså visst, jag fattar.
Det är skitviktigt att ha en tarm man kan lita på. Helst en som man kan ställa klockan efter dvs regelbunden och varje dag. Och tänk motsatsen. Om det inte fungerar alls eller om det liksom "överfungerar"...då är det inte roligt.

Jag har oftast tänkt att det jag äter och som kroppen inte är intresserad av blir så att säga restprodukter. Och att vissa saker man äter påverkar färg, form och lukt mer än andra.

Men vad som på riktigt händer i själva tarmen har jag aldrig reflekterat över. Det är heller inget område som så många tyckt varit "skitkul" att  ägna sig åt...men nu har det hänt grejjer....

I min nya bok FOOD PHARMACY  får jag mig massor av ny  framforskad "tarmkunskap " till livs. Du mår som du äter och vad du äter kan påverka din hälsa på såväl kort som lång tid. Ska återkomma till det.

VAD jag äter har intresserat mig en ganska lång tid. Då har det huvudsakligen handlat om:

1. Gå ner i vikt (prio).
2. Det är fest...något/någon ska firas (gott, gottigottgott).
3. Jag "unnar mig"....(finns ungefär 3 000 000 anledningar och oftast är ingen bra egentligen).

Det som kommer UR kroppen hade min kompis , vi kan kalla henne Pia (eftersom det är så hon heter) en lång och intressant  föreläsning om under en middag på en Ålandskryssning. Då kan man verkligen säga att det var "skitsnack" på hög nivå. Där fick vi utförlig information om att en välmående tarm producerade  en ca 30-50 cm lång sammanhållande  och lagom mjuk  bajskorv varje morgon....alltså varje morgon!

Intresset runt hur själva mätningen skulle gå till blev en lång, livlig och skitrolig diskussion. Kommer inte riktigt ihåg, men tror vi enades om att ögonmåttet skulle råda. 

Förlåt Pia, men jag tänker nästa alltid på dig när jag bajsar... 🤣

På senare år har jag även börjat intresserat mig för hur det jag äter påverkar min kropp och mitt mående. Kanske just för att jag känner att min kropp åldras och ändras.

Men också för att jag mer och mer märker att hela mitt mående påverkas av vad jag äter. Kanske också för att många kroniska sjukdomar bottnar i en obalans i tarmfloran. 

Jag har själv kämpat med astma i många år och mår så mycket bättre under mina "bra" matperioder. Min pappa har drabbats av en mycket tragisk demenssjukdom som relativt  ung pensionär och båda mina svärföräldrar dog allt för tidigt i sviterna av tjocktarmscancer. 

Så, ja det finns anledning att skapa hållbara mat- och motionsvanor. Allt handlar INTE längre bara om yttre kroppsideal.

(null)

Igår hittade jag således en bok på rean. 

Redan i första kapitlet har jag fått massor av "matnyttig" kunskap. Även bekräftelse att jag har en del bra vanor redan. 

Nu vet jag tex att:

Det finns massor av kryddor i mitt skafferi som innehåller viktiga antioxidanter som håller inflammationer borta från kroppen.

Centrum för ca 70- 80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen.

Tarmfloran består av ca 1,5-2 kg bakterier, både goda och onda beroende på vilka jag matar.

Min  livsstil, framförallt vad vi äter kan förebygga  en enorm mängd kroniska sjukdomar bl.a. diabetes, MS, cancer, astma, allergi, hjärtsjukdomar.

När jag är "sugen" på något, trots att jag nyss ätit så är det de "onda" bakterierna i tarmen som tjatar efter näring. 

Vad jag stoppar i mig kan påverka mitt sinne...om jag känner mig glad eller kanske deppad. 

SÅ.

Nu ska jag börja syna mina matvanor ur ett djupare perspektiv. Inte gå "all in" och byta ut hela mitt liv, nej men se vad jag kan tillföra eller kanske dra ner på....leta bovarna som smyger runt i tofflor och inte syns. 

Jaha, vad SKA man äta eller inte, då....undrar vän av ordning. Lugn, jag har inte kommit så långt in i boken ännu. Lovar att återkomma. Om du inte själv börjar googla på mat med mycke antioxidanter eller köper boken själv. 

Har du läst ända hit?

SKITBRA!

Lova nu att inte ha mig i tanken nästa gång du går på toa....

Noterat av Nina

P.S Tränar fortfarande....och väntar på den dagen då ögonmåttet meddelar 30-50 cm....💩👀