Noterat av Nina

Om min strävan efter en hållbar livsstil med balans i livet, främst om kost och motion.

Ät choklad så blir du glad...

(null)

(null)

(null)

(null)

Ja, jag skulle verkligen kunna äta choklad varje dag. Det förekommer perioder då jag faktiskt  gör det också. Ställer någon fram choklad så har jag väldigt förskräckligt svårt att motstå, denna guds gåva till smaklökarna.

Men någonstans där inne råder dock fortfarande ett förnuft. Det är förstås inte hållbart. Särskilt inte när det kommer till den"vanliga" chokladen. Den innehåller mest socker och onyttiga fetter. 

Igår gjorde jag eget "godis" eller kanske man ska säga små rawfoodbollar rullade i mörk ekologisk choklad. Satt perfekt till torsdagswhiskyn kan jag låta meddela. 

(Recept, typ, kommer i slutet på inlägget)

Att jag och många viktväktare med mig, "jobbar på" att minska socker och fett i min kost är ju inget man behöver fundera så mycket på. 

Viktväktarna s filosofi är dock som handen i handsken för mig. "Ät allt, men inte alltid!"

Men på senare tid har jag också kikat med åt det ekologiska hållet. Har mer och mer tagit till mig av fakta om besprutade råvaror och vad dessa "ställer till med" på kort och lång sikt. 

Här om dagen skalade jag en gul lök som legat i kylen drygt en vecka. Den började bli dålig....Lök som håller sig i flera månader ibland. Konstigt. Då kom jag på att jag hade köpt ekologisk lök. Den har inte samma hållbarhet som besprutad lök. 

Alltså.

Vad är det våra frukter, spannmål, grönsaker besprutas med eftersom de håller i evigheter? 

Å inte nog med det. Sen stoppar vi det i vår mun, i vår kropp!

Gifter som dödar ogräs och ohyra på våra grödor och gynnar tillväxt. Vilka konsekvenser får det?

En liten reflektion jag gjort: När jag började arbeta med barn var det väldigt få barn som hade födoämnesallergier eller överkänslighet. Inget barn hade diabetes. Idag är det få barn som INTE är känsliga och oroväckande många barn som har diabetes.  (Det är som sagt en reflektion, vetenskapliga belägg saknas...)

Nja, det här tål i alla fall att funderas på. 

Min närbutik (COOP) har ekologiska alternativ till det mesta. Jag byter ut allt mer av det som stoppas i varukorgen. Det gör jag och det känns bra.

Nu åter till rawfoodbollarna med choklad. De flesta ingredienser är  dessutom ekologiska.  Måtten är som vanligt hoftade....dvs islängda på måfå och jag tänker  typ chokladbollar när jag måttar.

Jag mixade i matberedaren:
Havregryn
Banan
Kokos
Mandel
Tranbär
Jordnötssmör 
Kakao
Kaffe

Rullade till små bollar och doppade i smält choklad (70%) med några nypor flingsalt.

Fulla av energi och nyttigheter.

Noterat av Nina

P.S Du som vill ha "riktiga" recept att följa...googla på rawfoodbollar mm så kommer det upp massor av recept. Jag är kass på att följa recept när jag lagar mat och bakar 🙄Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: