Fettisdagen och så mycket stolleprov....

(null)
(Lånad bild från Hagabageriet)

Fettisdagen anno 2020 och sociala medier har aldrig förr skådats av så mycket " stolleprov" på en och samma dag, som Emils pappa skulle ha sagt. 

-Idag får du äta två semlor, det bara fettisdag en gång om året!
-Recept på semla utan bröd!
-Nyttig semla!
-Semla med chiafrö!
-Semlor som är så konstiga så man undrar vart själva semlan tog vägen!!

Det här är dagen "chefen" förväntas bjuda på denna kardemummadoftande kaloristinna vetebulle...det är sen gammalt det.
Osv, osv....stolligheterna tar aldrig slut liksom.

Nu har jag verkligen inget emot själva traditionen att äta semlor. Det är lite mer det här med att frestelserna inte finner några gränser som jag grunnar över. 

Jag äter precis så många semlor jag vill, alla dagar om året. Och vill jag äta semla så äter jag den semla som bjuds. Behöver inte byta ut någon av ingredienserna för att kalla den nyttig eller på annat sätt omskriva den. 

Jag tycker att det viktigaste av allt är att man väljer att äta sin semla för att man verkligen tycker om och vill ha den och inte faller för någon annans tryck, gamla traditioner eller låter sig luras av alla "nyttiga" recept som sprids. 

Kalorier som kalorier och vem försöker vi lura?

Kalorimässigt så gör en semla hit eller dit varken till eller från. 
Och man ska inte heller drabbas av "ånger" för sitt val att mumsa marsipanfylld vetebulle. 
Och har du en kostplan så tar du dig en extra funderare vad som är värt att satsa dina kalorier på. 

Idag satsade jag INTE mina kalorier på en semla, trots att det bjöds. Det finns andra alternativ och tillfällen som som jag hellre väljer att satsa mina "tomma kalorier" på. 

Nu ska ni veta att jag själv varit mästarinnornas mästarinna på att "utnyttja" situationer som denna  till att unna mig, ångra mig, frossa, leva upp till traditioner som denna. 

Mitt "nya" mindset har tagit mina handlingar till en annan nivå. Där jag väljer mina "frestelser" eller "happyfood" utifrån andra premisser.....aktiva val som stämmer bättre överens med mina mål.

Noterat av Nina

P.S Samtidigt som jag skriver dessa rader går en man i 55-årsåldern  runt här hemma och högljudd och ÖVERTYDLIG berättar att hans mamma minsann bakade semlor VARJE Fettisdag förut. Jahapp....och, det var hon det och inget hindrar honom från att göra det nu heller! Klart slut med den diskussionen! Har han såna förväntningar gifte han sig med fel kvinna för 30 år sedan. 

Kommentera här: