Vitkålssallad

(null)


Vitkålssallad, 14-dagarssallad, viktväktarsallad....ja, kärt barn har många namn.
Fick en fråga om hur jag gjorde den idag, så här kommer mitt lilla recept!

Jag kallar den kort och gott vitkålssallad..

Tycker inte den håller sig i 14 dagar och framförallt brukar den inte räcka i 14 dagar. 

Viktväktarsallad, absolut! Det är ett bra val för att få i sig antioxidanter, vitaminer, kolhydrater och fibrer i en balanserad kosthållning.

Så här gör jag i alla fall min sallad som håller sig i kylskåpet många dagar och är riktigt lätt att ta till för att göra din måltid komplett.

Jag börjar alltid med att koka upp en lag innehållande:
1 dl olja
1 dl vitvins- eller äppelvinäger
1/2 dl socker
Salt, peppar och tex chiliflakes

Sen börjar hackandet och strimlandet av:

Vitkål 1/4-1/2 (del) helt beroende på storlek.
2-3 morötter 
1/2-1 purjolök
1 paprika
2-3 palsternackor (om jag har)
1-2 dl smörgåsgurka (om jag har hemma).

Jag väljer ekologiska råvaror och lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt. 

Blanda alla strimlade grönsakerna/rotfrukterna "fint" och häll på den något avsvalnande lagen. 
Låt dra en stund och servera till måltiden.

 Blandar du sedan lite sallad med en skvätt lättmajonäs och kvarg så får en utmärkt coleslaw till hamburgertallriken.

Lycka till!

Noterat av Nina




Kommentera här: