En god hälsa startar i magen...

(null)

Jag skulle inte sticka ut hakan i politiska debatter eller andra världsliga ting, om jag inte kände att jag hade en fast övertygelse. 

Men när det gäller hur utvecklingen, eller snarare avvecklingen av vår hantering och manipulering av kosten utvecklats. Ja, då vågar jag i alla fall ha en åsikt och i och med det, har jag mer och mer tagit ställning och agerar utifrån det. 

Med en åsnas envishet hävdar jag att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om inte för världen i stort....så kan jag i alla fall göra mig själv en tjänst. 

Vi har alltså "förädlat" många råvaror och skapat tillsatser i olika tillagningsprocesser, så till den milda grad att vi förstör kroppens naturliga skydd mot sjukdomar. 

Dessutom "tappar" maten näring på vägen och tillgodoser oss inte med de nyttigheter vi behöver. Även om vi tycker att vi äter hälsosamt.

Exempel som är skrämmande är tex rulltårtor som legat i förpackning i många, många år och ser och luktar helt "oförstört". Tänker också på exemplet med hamburgaren i tv-programmet Lyckomaten. (Fantastiskt program med Tareq Tailor och PT-Fia som jag tycker alla ska se för övrigt.)

Då måste det väl vara något som gått väldigt snett! 

Sen ska vi köpa kosttillskott, skämmas när vi flyger och äta dyra läkemedel med tvivelaktiga biverkningar för att bota jordklotet och diverse välfärdssjukdomar.

Har vi "målat in oss" i ett hörn?

I tarmen har sedan urminnestiden funnits och ska finnas bakterier. De flesta bra för vår kropps skydd mot andra, mer ovälkomna bakterier och sjukdomar. Bakterierna verkar också nedbrytande så att näringen i kosten tas upp och bidrar till kroppens hälsoeffekter. 

Med dagens matindustrin har vi dels sabbat maten och dels sabbat tarmen. 

Så vad göra?

Jag tänker och agerar jag på flera sätt. 

Dels  kan jag minska konsumtionen av de  manipulerade råvarorna och hel- och halvfabrikat som omger oss. Det minskar på sikt efterfrågan och jag har som kund på verkat samhällsutvecklingen på ett sätt.  

Jag kan också välja lokalt och ekologiskt framställd mat. Potatis från Sverige har tex mindre miljöpåverkan på vår natur än riset som ska färdas jorden runt...äta frukt och grönsaken efter årstid och välja "rent" kött från djur som betat hos en snäll bonde i närheten. (Här har jag mycket mer att utveckla.) 

Den tredje aktiva handlingen jag gör just nu, är att jag provar PROBIOFORM. Jag gör det i samarbete med https://www.halsolivs.se/  i Gävle. 

Probioform är en produkt som innehåller de naturliga mjölksyrebakterierna, som är så viktig för en väl fungerande tarm (läs kropp). 

Precis som med de andra handlingarna får vi inga riktigt "snabba" resultat. Men här får vi också tänka långsiktigt. Mycket långsiktigt.

Några hälsovinster med PROBIOFORM  tycker jag det är värt att nämna:
•Trög mage/förstoppning
• Minskad inflammation ex IBS/Crohns
• Öka immunförsvaret 
• Minska uppblåsthet i magen
• Återställer tarmflora efter antibiotikakur

Ja, jag tycker i alla fall att det finns många anledningar nog för mig att testa.

Som sagt, inte en slump att magen kallas för kroppens andra hjärna. Krånglar magen, ja då jäklar är det inte roligt på något sätt. 

Så.

En god hälsa startar i magen!

Noterat av Nina

(null)