Hållbara vanor och lunch på julrester...

(null)

(null)

Härmed är samtliga julrester förklarade uppätna. 

Dagens lunch blev omelett på de sista skivorna kallrökt lax och grönkål.

I min strävan efter att göra hållbara val i livet handlar det inte bara om kroppsliga och själsliga mål. Nej, jag strävar också efter att ta mitt miljöansvar. Inte så att jag är det mest föredömliga exemplet på jorden. 
Men dock, om alla gör lite har vi tagit ett stort kliv för miljön tillsammans. Bättre det än att en (person, nation, världsdel) ska göra allt.

Skulle aldrig slänga skräp i naturen, sopsorterar riktigt bra och kastar inte ätbar mat. Bidrar till att minska matsvinnet. Kollar "bäst-före-datum" med näsa och smaklökar och tar reda på det mesta. 

Blir mörkrädd när jag tänker på vilket resursslöseri det är med mat som körts runt halva jordklotet, hanterats i butiker och fabriker för att sedan slängas och hanteras ännu flera gånger....

Julskinkan räckte till både pizza och pastasås. Den hela kallrökta laxsidan har varit allt från smörgåspåläggg till omelett och absolut godast lite bräckt med dillstuvad potatis. 

Reflekterar lite över hur jag ändrat mina matvanor. Det fanns en tid jag inte kunde tänka mig att äta ägg utan kaviar, omelett utan ost, smörgås utan smör eller dricka kaffe utan mjölk.....men vill man så kan man. 

Jag har övat och provat och vips så har smaklökarna och huvudet vant sig. 
Många bäckar små, liksom.

Sen har vi flera "bäckar" och små ovanor att ta tag i också....ketchup till köttfärssås och pasta, snacks till whiskyn eller whisky till snacksen 🙄 

Det finns/fanns också livsmedel som jag bestämt mig för att jag inte tycker om eller kan äta. Keso tex....herregud vad jag var motståndare till den stackaren. Nu älskar jag keso....likaså sushi. 

Som sagt, vill man så kan man. Och jag säger som Anders Hansen angående att ändra  mina vanor "Det är insikten som motiverar mig till förändring....."

Klok man. 

Nu har jag insikten om att ta mina 10.000 dagliga steg ute i solskenet. Passar på att uträtta ärenden på affären....winn-winn-winn för kropp, själ och miljö. 

Noterat av Nina

Kommentera här: