Låt mig reflektera över alkoholen...


(null)

Att alkohol inte är bra för kroppen behöver man ju inte vara kärnfysiker för att begripa. 
Inte heller att alkoholen innehåller massor av tomma kalorier och inget att föredra om man vill gå ner i vikt eller förbättra sina träningsresultat.
Att alkohol är väldigt viktiga traditions- och kulturbärare i många olika sammanhang hade jag också bra koll på...

Men.

Jag hade inte riktigt reflektera över hur viktigt det var för mig. Att jag skulle vara en stark kulturbärare och skapare av denna alkoholkultur. Mycket motsägelsefullt måste jag själv säga....innan någon annan hinner före. 

Jag har liksom aldrig tidigare funderat på varför det är så viktigt. Jag kanske inte får reda på svaret heller. Men jag kan ju faktiskt titta framåt. Det valet har jag alltid.

Det har jag börja gjort mer och mer nu. För att jag ska nå mina mål med min träning och välmående måste jag göra något mer annorlunda. 

När jag började med kostrådgivning med Mammafitness var rekommendationer att dricka alkohol högst en dag i veckan. Jag upptäckte rätt snabbt att jag inte var redo för den förändringen. Det började göra mig en smula konfunderad. Ett långt tag stoppade jag huvudet i sanden. Ville verkligen inte se syftet med att "bara" välja alkohol en dag i veckan. 

Det var ju inga mängder.....

Vaddå, fredagswhiskyn, då? Eller ölen till charkbrickan. Det självklara röda vinet till oxfilén eller det vita till räkorna. Ölen efter golfrundan, mintuu och oboy efter skidturen....ja, listan kan göras hur lång som helst.  Arlandaölen, flygplanswhiskyn, en öl i bastun...det tar liksom aldrig slut. 

När jag började registrera allt jag åt och drack blev det här väldigt tydligt för mig med alkoholen och alla tillfällen den hade en självklar plats. Dessutom kommenterade min kostrådgivare det...inte bara en gång.  

Jag hade också börjat märka att jag mådde allt sämre och sämre efter jag hade druckit alkohol, om det så bara var ett eller ett par glas vin. Här tror jag klimakteriet har betydelse också...

Kände och känner oftare och oftare att det inte är värt det, liksom. 

Idag väljer jag oftare och oftare alkoholfria alternativ. Väljer också noggrannare tillfällena. Väljer oftare att INTE ta alkohol över huvudtaget.

Sover knackigt ändå vissa tillfällen och alkohol gör knappast sömnen bättre.

Jag dricker fortfarande alkohol. Whisky är till exempel ett av mina största intressen. Bubbel och babbel med vännerna och ett glas rött till en god middag.  Jag kommer inte att välja bort det. Men jag kommer definitivt att välja mina tillfällen med större noggrannhet i framtiden. 

Sa jag att det tar tid att förändra ett beteende...precis. 
Undertecknad är ett levande bevis.

Och förståelsen för varför förändring behöver göras, skapar motivationen. 

Jag lägger inga som helst värderingar i hur andra dricker eller inte, eller vilka motiv som finns. Alkoholism är ett annat tragiskt ämne och mina reflektioner idag handlar inte om det. 

Nej, jag reflekterar helt och hållet över mina egna val och vanor, i relation till mina egna "må-bra-mål" och den kontext vi befinner oss i som innefattas av så många traditioner runt alkohol, 

Nu är jag nyfiken på hur du tänker och reflekterar i frågan om alkohol, kost, träning och traditioner?
Noterat av Nina 

Kommentera här: