Tarmen, ingen skitsak man bara skojar bort....

(null)

(null)

(null)

Vilken underbar, välutvecklad, modern värld vi lever i. Så modern att vi faktiskt eliminerat både dåliga OCH bra vanor.

Jag tänker främst på vanor runt kost.

Många av dagens "vanliga" livsmedel, som både barn och vuxna får i sig utan att reflektera innehåller så mycket konstiga saker så att kroppens egna funktioner sätts ur bruk. 

Å då pratar jag främst om tarmens funktion OCH betydelse för ett försvar att förhindra kroniska sjukdomar. 

Nej, tarmen tar sannerligen ingen stor plats i media.

Vi talar och ser ofta tips om hur vi ska sköta vårt yttre. Skulle våga sätta min nästa månadslön på att vi generellt satsar mycket mer på "yttre skönhet" än inre. Och jag säger inte att det är fel.

Men jag tänker absolut att vi ska ha balans. För det vi gör varje dag, i detta fall äter. Påverkar kroppen på cellnivå. Och där kommer det här med tarmen och bakterier in i bilden. 

Redan i grundskolan fick vi lära oss att det är i tarmen vitaminerna tas upp, att levern är reningsverket i kroppen och ja, en massa andra finurliga funktioner. Vi fick också veta att tarmen innehöll massor av bakterier, oftast bra och ibland lite obra....

Men, jag vill inte minnas att vi pratade vad processade livsmedel, stress och olika tillagningsmetoden skulle påverka vår tarm och tarmens funktion.

Nu finns det kloka människor som har förkovrat sig i detta. Och. Där inte kroppens naturliga bakterier längre räcker till, ja då kan vi få hjälp på traven. 

Så nu ska jag ge PROBIOFORM en chans. Kan jag ge tarmen lite extra omsorg och på det viset förebygga sjukdomar och öka mitt välmående, så ska jag göra det. 

Jag lägger min skepsis mot kosttillskott och övertro att jag redan äter perfekt, åt sidan. 
Kanske blir svårt att mäta resultatet.

Men. 

Får jag "igång" min mage och därmed "tarmaktivitet" varje dag, är jag skitnöjd. 

Skål och trevlig helg!

Noterat av Nina

P.S Såklart är det Carin på https://www.halsolivs.se/ som väckt mina tankar om en frisk tarm till liv igen. Ni som följt mig ett tag, vet att jag hade en "antiinflammatorisk" period tidigare på bloggen. Det jag "lärde mig då" var att tillsätta syrade grönsaker till kosten. Slowcocking och att inte hetta upp grönsaker och kryddor för mycket för att behålla dess "nyttiga effekter". 
Jag strävar även idag efter att mina måltider ska vara så ren som möjligt. Ju färre ingredienser i ett livsmedel, desto bättre.

Kommentera här: