Sömnen, maten, motionen.....

(null)
Chili con carne och ris

(null)
Torskrygg med kantareller och gul lök med potatis och blomkålsmos

(null)
Snabba köttfärsbiffar på plåt med spetskål, potatis och lingonsylt.

(null)
Kycklinggryta med chili, Oliver och soltorkade tomater till bandspagetti.

(null)
Köttfärssås med pasta

Okey, du har bestämt dig. Du vill göra en förändring.
Kanske vill du bli starkare, gå ner lite i vikt (eller mycket, inte helt ovanligt), du vill bli piggare. 

Du vill gå "all in"...

Men stopp där. 

Du kommer inte att nå dina mål om du har för bråttom. Fråga mig, jag har testat "löpsedelbantning" många gånger. Funkar inte. Förändring tar tid. "Min resa" har varit lång och krokig. Först när jag gick "hittade" Mammafitness landade jag i en livsstil utan bantning och orealistiska mål. 

Prio, vad du än vill uppnå med en livsstilsförändring är SÖMNEN prio 1. Se till att kom isäng i tid och sträva efter 8 timmars sömn. Jo, tjena tänker du kanske. Nattugglan som tittar på tv halva natten, tränar  eller viker tvätt.  Nu skrev jag inte SKA, jag skrev sträva. Och det är inte samma sak. Vanor gör man inte om i en handvävning och är inget man skojar bort. 

Däremot är sömn, vila och återhämtning viktigt för att din kropp ska svara på dina ansträngningar när det kommer till kost och motion/träning.  För att du ska orka planera, tänka till runt maten och hinna motionera/träna mer.

Har du sen koll på dina 10.000 steg kan du sitta lugnt i båten ett tag. Vinsten du gör med stegen tror jag främst kommer att hamna på det generella "måbra-kontot". Bygger direkt inga muskler och bränner inte jättemycket kalorier. Men bra kommer du att, må i kropp och själ. Där om råder inga tvivel.

 Har du sen målet att antingen gå ner i vikt, gå upp eller bygga muskler måste du fokusera mycket på kosten. 

Det duger faktiskt inte att öka motionen och äta "som vanligt" under förutsättning att "som vanligt" gjort dig slö, överviktigt, underviktig, klen.....

Här måste den största förändringen göras. Annars tröttar vi ut våra kroppar ännu mer och resultatet, vad vi än vill uppnå, uteblir. 

När du sen har koll på kosten, då kan du lägga till träning. Med träning tänker jag då mer pulshöjande pass, tex med vikter, styrka. Tre gånger i veckan. Det kommer du långt med.

Att äta sju salladsblad, en sked ris och en torr torsk blir man inte vare sig mätt, stark eller glad av. 

Sen behöver man inte krångla till det med 47 krångliga ingredienser och kryddor från "långtbortistan" heller. Då blir DET ett hinder.

Bilderna ovan illustrerar vad jag kan äta en helt vanlig middag och lunch en helt vanlig dag i veckan.
Snabba middagar med kyckling, fisk eller köttfärs i basen. Potatis (oftast)  pasta och ris ibland och alltid. Minst 100-150 g grönsaker.  Kvarg eller minimat i såsen. Eller oftare och oftare ingen sås alls. Utgå från det du tycker om och brukar äta.  Men välj smarta tillbehör och ha koll på portioner och proportioner.  

Sträva efter att ha så många "bra mål" som möjligt under en vecka. Lägg inte flera måltider med "skräppmat" efter varandra. Ät dig mätt och snåla inte på bra måltider för att "spara dig" till kvällens party.  Då har man bäddat för frossar-kalas. Fråga mig, jag har praktiserat den metoden i halva mitt vuxna liv...

Tänk inte att en vecka är "förstörd" för en (1) sämre sammansatt måltid. (Herregud så många gånger jag har gjort den tabben....).

Vad är det som säger att inte nästa måltid och nästa...är toppenbra och Maxmålet på lunchen bajsas ut, utan någon större notis. 

Vart är det nu jag vill komma med detta?

Jo, jag tänker så här. Det är helheten över tid, som räknas. Alltså summan av sömnen, maten och motionen. Det som jag tänker väger allra tyngst i sammanhanget är vad du stoppar i dig. För lite, för mycket bränsle gör det svårt att nå dina mål. 

Tänk BIL! 
Skulle du någonsin försöka köra 100 mil på 7 liter bränsle. Tankar du din dieselmotor med bensin ibland (på helgen) för att du blir sugen, som att "unna den" liksom..... nej, tänkte väl det. 

Men i kroppen, som du ska bo i, si så där 80 år. Är det inte alltid lika noga med...

Ja, ni hajar poängen.

Hörni, nu har ni läst så där långt igen.
Tack för det. Och ingen är gladare än jag om du "fick" med dig något som tar dig ett, ett ynka litet steg i den riktning du önskar utveckla dina levnadsvanor. 

Noterat av Nina


Kommentera här: