Livsstilsrelaterade sjukdomar...

(null)

(null)

Lördag morgon, frukostgröten är intagen och påtåren islagen. Utan för fönster stålar solen. Det är vårdagjämning, svärfars namnsdag och på radion är inte ens "Ring så spelar vi" är fredat från nyheter och samtal runt rådande situation. 

En knepig situation som tvingar friska människor till karantän land och rike runt och även mister sina arbeten. Näringslivet blöder, sjukvården havererar och redan läser och hör vi om företagare som går på knä och går omkull.

Ur led är tiden!

Kan inte låta bli att reflektera över vad som skulle hända om media skulle rapportera om livsstilsrelaterade sjukdomar lika mycket. Alltså inte sjukdomar som överförs genom smitta. 

För ganska precis 1 år sedan kunde vi se denna illustration på https://www.sls.se/GlobalHealth/Om-konferensen/Informations-grafik/Livsstilssjukdomar1/index.htm 
(Det var inte särskilt svårt att hitta när jag googlade på livsstilssjukdomar)

(null)

Tänk om flera människor lystrade till och stävade efter goda och sunda hälsovanor. 
Tänk om sjukvården inte "belastades" av intensivvård och vård överhuvudtaget relaterad till kroppar och själar som mår dåligt på grund av dålig kost och bris på rörelse. 

Det är ju inte "raketforskning" det handlar om precis. 

De må vara spekulationer, men ett virus, "jättesmittsamt" eller inte drabbar inte "friska" människor i allt för hög grad. 1-2 veckors frånvaro från jobb. Det klarar vi om vi i grunden är friska.

Och sjukvården skulle kunna ta hand om de riktigt sjuka. Som då skulle vara färre enligt mina teorier. 

Jag har själv en kronisk sjukdom (astma) och skulle kunna räkna in mig till "riskgruppen".
Men tack vare att jag jobbar hårt på att hålla min kropp i god form och astma i schack enligt läkares ordination och har en bra kondition, så räknar jag mig till "friskgruppen". 

Å nu ska alla vi i "friskgruppen" absolut vara försiktiga och hålla oss helst hemma.  Med följd att hela samhällsstrukturen tippar. 

Ur led är tiden!

Vad är det för "livsstil" vi har skapat?

Frågorna är många, många frågar sig, många är rädda, många skrockar, många suckar, många filosoferar, många blir handlingsförlamade, många blir handlingskraftiga,....

Många skäller på politiker, många skriker att skolor och förskolor ska stänga, många är oroliga, många bagatelliserar, många, många är vi som tycker och tänker....

Jag tar det lugnt. 
Strävar efter att leva "som vanligt" och ta ansvar för mitt leverne på kort och lång sikt. "Lyssnar" på expertisen, förundras över medias ibland korkade frågor och spekulationer".
Blir jag sjuk så blir jag, då tar vi det då. Är jag sjuk är jag hemma. Men jag känner mig begränsad i att göra det jag vanligtvis brukar kunna göra. Det finns också en gnagande oro för hur utvecklingen kommer att fortskrida. 

I den bästa av världar är detta en "uppvaknande signal" till att vi måste göra stora omprioriteringar. Med "vi" menar jag att alla måste att större eget ansvar. 

Ut och njut av ledighet om du är ledig, ut å jobba och var stolt över det, du som jobbar idag. Stanna i sängen och återhämta dig om du är sjuk!

Noterat av Nina

Kommentera här: