Men du behöver väl inte...

(null)
(null)


-Men du behöver väl inte hålla på å räkna kalorier.....

Det händer att jag hör det. Inte så ofta numer då alla mina nära vänner vet att gör det oavsett. För det ingår i min plan. Min plan att HÅLLA vikt och ork till ett liv med arbete och fritid i balans. 

Jag har inga och har mer eller mindre aldrig haft några "förbud" eller uteslutit några livsmedel ur min kost. Undantaget kortare perioder. Däremot har jag ett otal antal gånger försökt kompenserat mycket och tomma kalorier med extra träning. Jag har också ursäktat mig med att det är helg, att jag måste få "unna mig". Det är ju ändå våfflans-, semlans-, bullens-, chokladbollens dag.....

Man kan kort och gott summera övervägande av mitt vuxna liv med osunda tankar, metoder och val i syfte att gå ner i vikt.

Det är inget som försvinner över en natt. Det är en låååång medveten process som man måste bestämma sig för att ta sig an. 

Och med det  ju inte arbetet gjort. Tvärt om, det är då det börjar! 
Eller i alla fall började för mig, när jag valde att teckna mig hos Mammafitness. I syfte att få stöd till ökad kunskap av utbildade pt och kostrådgivare. 

Det ångrar jag inte en minut. 

Kunskap och medvetenhet om kostens och motionen/träningens betydelse för balans och välmående har varit A och O för mig. Även att jobba med att inte tänka om mig själv som "misslyckad" eller ge mig själv ångestankar när kosten innehåller för mycket tomma kalorier. 
(För lite kalorier under en dag är det mycket sällan jag "drabbas" av.)

Den här helgen har det blivit många tillfällen med mycket tomma kalorier. Såväl i fast som flytande form. Nybakat hårt bröd, morotskaka toppen med frostig och chokladägg, bea- och rödvinssås, mousserande vin. Och det stannar inte där....Polly, pizza (som egentligen var smördegsbotten), charketurier och ja, lite whisky på det. 

Här skulle jag kunna "klandra" mig själv hårt. Se det som ett misslyckande. Eller tvärt om,, blunda för det och skulle på att "man måste ju unna sig"...
Jag väljer i stället att "ta lärdom". Hur känns detta i kroppen idag? 
Registrerar allt jag ätit i Lifesumappen i syfte att VERKLIGEN få en insikt och kunskap om alla dessa godsakers kaloriinnehåll. Det ÄR lärorikt och responsen kommer direkt. Ett perfekt alternativ till en kostrådgivare, just nu.
Funderar över om det var "värt det" och om det är ett hållbart val?

Mina, jag för det är ju helt och hållet mina val, är inte hållbara på sikt. Och det överrensstämmer därmed inte med min långsiktiga målsättning. Jag vill inte välja bort all, som jag tycker är godsaker. Men för att det ska bli hållbart måste jag fördela dessa val klokare. 

Påsken står för dörren....många lediga dagar. Många traditioner runt kosten. Många utmaningar. 
Samtidigt, inga förbud. Men absolut, jag behöver se över mina val av tomma kalorier. Definitivt vara klokare än denna helg. 

Härmed är analysen av de senaste dagarnas kaloriintag gjort. Tar med mig klokheterna vidare in i kommande vecka och gör något bra av det. Jag vet ju vad jag själv vill och en "påhittat" historia om en gubbe som fick hänga på ett kors för drygt 2000 år sedan, ska ju inte vara någon ursäkt för att jag ska äta min kropp fördärvad! 

Slut på meddelande. 

Noterat av Nina